Ракетоносець Ту-22М3 розбився на Ставропілля. Київ стверджує, що його збили, Москва говорить про технічну несправність

Ракетоносець Ту-22М3 розбився на Ставропілля. Київ стверджує, що його збили, Москва говорить про технічну несправність

BBC
хв
19 квітня 2024 р
Підпис до фото, Ту-22М3
Підпис до фото, Ту-22М3

Автор фото, Getty Images

Далекий бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3 зазнав аварії в Ставропольському краї.

За даними Міноборони Росії, інцидент стався під час повернення на аеродром «після виконання бойового завдання». Боєкомплекту на борту не було, літак упав у безлюдній місцевості, на землі руйнувань немає, наголосили російські військові.

На борту літака було четверо льотчиків. За інформацією губернатора Ставропольського краю Володимира Володимирова, двоє катапультувалися, вони вижили та направлені до шпиталю, один загинув, пошуки четвертого продовжуються.

Українська сторона заявляє, що Ту-22М3 було збито внаслідок спільної роботи Головного управління розвідки (ГУР) та Повітряних сил України.

Міноборони Росії назвало попередньою причиною аварії технічну несправність.

У ГУР України кажуть, що літак «удалося збити на відстані близько 300 кілометрів від України тими самими засобами, якими раніше було вражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50».

У ГУР також зазначили, що це перше успішне знищення стратегічного бомбардувальника у повітрі під час бойового вильоту протягом повномасштабного вторгнення Росії до України.

У ніч на п'ятницю російські літаки завдали ракетного удару по Дніпропетровській області. За даними офісу генпрокурора України, внаслідок обстрілу загинуло вісім людей, серед них двоє дітей. Є також багато поранених, інформація щодо них уточнюється.

Версії Росії та України

Пропустити рекламу подкастів і продовжити читання.
Що це було?

Ми швидко, просто і зрозуміло пояснюємо, що сталося, чому це важливо, і що буде далі.

епізоди

Кінець історії Реклама подкастів

Аналізує військовий оглядач Бі-бі-сі Ілля Абішев:

Від хутора Богомолів у Ставропольському краї, в районі якого впав російський Ту-22М3, майже 400 км. до найближчої точки на лінії фронту в Україні.

У Міноборони Росії причиною падіння літака називають технічну несправність.

У ГУР України стверджують, що бомбардувальник збили «тими самими засобами, якими раніше було вражено» російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 над Краснодарським краєм. За версією української розвідки, Ту-22М3 був збитий на відстані близько 300 кілометрів від України (ймовірно, мається на увазі лінія зіткнення), зумів долетіти до Ставропольського краю і там звалився.

Теоретично таке можливе. На озброєнні ЗСУ є система ППО, яка технічно здатна стріляти на відстань 300 км — С-200Д «Дубна» радянської розробки.

Ракети Х-22, які російські Ту-22М3 випускають Україною, мають граничну дальність 600 км і невисоку точність, тому можна припустити, що пілот бомбардувальника намагався максимально близько підлетіти до мети.

Але цим аргументи на користь версії ГУР України вичерпуються. Аргументів проти – більше.

Час розгортання системи С-200 - 19 годин, причому робити це потрібно поблизу передової. Чи можливо майже добу непомітно для супротивника розгортати таку цінну ЗРК у зоні запеклих боїв — велике питання.

А-50, про яке говорить ГУР України, впав у Краснодарському краї за 230 км від лінії фронту. У цьому випадку ще можна припускати, що він був збитий ракетою С-200 на граничній дальності (що саме по собі дуже складно і можливе лише за сприятливих умов для атаки). Але 400 км у випадку з Ту-22М3 це занадто далеко.

Бойова частина ракети С-200 – осколково-фугасна та дуже потужна. Поразка літака численними осколками цієї ракети зазвичай призводить до повної відмови систем управління, після чого виконати розворот і пролетіти ще 100-200 км - практично нереально.

На відеокадрах з місця події видно, що Ту-22М3 падає у плоскому штопорі, у нього горить правий двигун. Пожежа двигуна – нерідке явище за технічної несправності. Він може бути викликаний попаданням ракети з переносного зенітного комплексу чи зіткненням із птахом, але це малоймовірно, оскільки ці літаки літають на великій висоті.

Крім цих припущень, залишається також версія «дружнього вогню», а також можливість застосування Україною нових засобів ППО, які раніше не афішувалися. Примітно, що в п'ятницю ЗСУ вперше за час війни повідомили про дві збиті надзвукові ракети Х-22, випущені з Ту-22М3.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

The Tu-22M3 missile carrier crashed in the Stavropol region. Kyiv claims it was shot down, Moscow says there was a technical malfunction

Ukrainian Bitcoin. What is domestic cryptocurrency?